You are currently viewing Naukowcy Centrum ZUT i PUM opatentowali nowy proces produkcji bakteriofagów

Naukowcy Centrum ZUT i PUM opatentowali nowy proces produkcji bakteriofagów

Zespół badaczy z Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej ZUT w Szczecinie i Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie uzyskał patent pt. „Dwuetapowy proces produkcji bakteriofagów”.

Bakteriofagi – nazywane „pożeraczami bakterii” – to wirusy, które atakują i niszczą konkretne bakterie. Mogą być szansą w walce z infekcjami opornymi na antybiotyki.

Nowa metoda pozwala na precyzyjniejszą i wydajniejszą produkcję fagów dzięki kontrolowanej hodowli w ściśle określonej temperaturze i w obecności pola elektromagnetycznego. Proces trwa co najmniej 8 godzin i prowadzi do całkowitego zniszczenia bakterii Klebsiella pneumoniae.

Gratulujemy autorom: Rafał Rakoczy, Marian Kordas, Joanna Honselmann Genannt Humme, Kamila Dubrowska, Adrian Augustyniak i Maciej Konopacki 👏

📸 Na ilustracji: bakteriofagi atakujące komórki bakteryjne.

Dodaj komentarz